NATJECATELJI PK Cerine

about

U skladu s Dugoročnim planom razvoja plivača (DPRP) četiri su perioda koja se preporučuju i predstavljaju osnovu za planiranje treninga za mlađe plivače:

  1. PERIOD PRELIMINARNIH PRIPREMA
  2. PERIOD BAZIČNOG TRENINGA
  3. PERIOD SPECIJALIZACIJE
  4. PERIOD USAVRŠAVANJA

1. PERIOD PRELIMINARNIH PRIPREMA

Optimalni uzrast za početak DPRP u plivanju se kreće od 7-9 godina za djevojčice i 8-10 godina za dječake. Prerani početak može dovesti do ranijeg gubitka interesa za plivanje kao natjecateljske discipline. Period trajanja preliminarnih priprema je 1-2 godine i posebnu pozornost trebamo posvetiti izgradnji čvrstog interesa za plivanje, redovitosti dolazaka na treninge, učenju širokog opsega motoričkih vještina vezanih za plivanje, usavršavanje plivačkih tehnika, antropometrijskim karakteristikama plivača (visina, težina). Sadržaj trenažnih i natjecateljskih aktivnosti je usmjeren ka učenju bazičnih tehnika plivanja.

2. PERIOD BAZIČNOG TRENINGA

Ovaj period treninga započinje u dobi od 9-10 godina za djevojčice, odnosno 10-11 za dječake.
Period bazičnog treninga traje od 3-4 godine.
Posebnu pozornost treba posvetiti razvoju opće motorike i funkcionalnih sposobnosti za plivanje, izgradnji pozitivnog odnosa prema redovitom vježbanju, identifikaciji nadarenijih plivača na bazi morfoloških kriterija i indikatora opće i specifične izdržljivosti. Bazični period u DPRP je najznačajniji za razvoj aerobnih kapaciteta mladih plivača.
Ukupni volumen treninga u zadnjoj godini ovog perioda dostiže od 1200-1400 km za djevojčice i 1000-1200 km za dječake.
Priznati plivački stručnjaci definiraju odnose unutar ovog perioda u slijedećim omjerima: 60-65% aerobnih vježbi, 25-30% aerobno-anaerobnih ('mješovitih') vježbi i 2-3% anaerobnih (glikolitičkih i alaktatnih vježbi). Kod vježbi 'na suhom' jako je važno da se mlade plivače u ovoj dobi nauči pravilnoj tehnici u izvođenju vježbi snage sa utezima i šipkom, biokinetičkoj klupi i ostalo. Posebno su preporučljive vježbe s vlastitom tjelesnom težinom kao što su sklekovi, čučnjevi, vježbe za jačanje trupa (ove se vježbe koriste za razvoj mišićne sile i jačanje vezivnih tkiva). Razvoj mišićne izdržljivosti posebno je važno u ovom razdoblju kroz vježbe koje jačaju određene mišićne grupacije ili cijelo tijelo. Primjenjuju se vježbe niskog opterećenje i velikog broja ponavljanja. Pri kraju ovog perioda DPRP važno je da se u trening na suhom uključe i vježbe visokog i submaksimalnog opterećenja.

3. PERIOD SPECIJALIZACIJE

Djevojčice obično ulaze u ovu fazu u dobi od 12-14 godina dok dječaci, koji po prirodi kasnije sazrijevaju, u ovaj period ulaze u dobi od 13-15 godine. Trajanje ovog perioda je od 3-4 godine.
U ovom periodu cilj je povećati opći funkcionalni plato i pripremiti plivača za maksimalna trenažna opterećenja, usavršiti tehniku i taktiku plivanja nivoa automatizma, razvoj čvrste i stabilne motivacije prema intenzivnom treningu i posvećenosti plivanju.
Povećanje volumena anaerobnog treninga i treninga mišićne sile u ovom periodu DPRP pozitivno utječe na razvoj specifičnih radnih kapaciteta samo u uvjetima ako je plivač u prethodnim periodima ispunio značajan volumen aerobnog treninga.
Visok nivo aerobnih kapaciteta je važna osnova za razvoj mišićne izdržljivosti i općeg otpora organizma na fizički stres. Ukupni volumen treninga u zadnjoj godini ovog perioda DPRP može dostići 1600-1900km, kroz trening koji se 65-85% realizira u zoni aerobnog plivanja, 15-30% u aerobno-anaerobnoj zoni (glikolitičkoj) i 5-6% plivanja sprintom (alaktatno).
Sa razvojem ovog perioda pozitivan utjecaj ostalih sportskih disciplina (na transfer radnih sposobnosti) poput trčanja, veslanja, skijanja, opada.

4. PERIOD USAVRŠAVANJA

Period usavršavanja započinje u dobi 15-16 za djevojke, odnosno 16-19 za momke.
Ovo je period ostvarivanja krajnjih ciljeva DPRP, maksimalni nivo tjelesnog, funkcionalnog i motoričkog razvoja kojima se potencijali plivača dovode do maksimalnog učinka.
Ciljevi perioda usavršavanja su individualno trenažno opterećenje, održavanje visokog nivoa funkcionalnih sposobnosti, maksimalni nivo specifičnih motoričkih sposobnosti (tehnike i taktike plivanja), održavati visoki nivo koncentracije i motivacije tijekom natjecanja.
S obzirom da je povećanje volumena treninga uvjetovano fizičkim i vremenskim ograničenjima, daljnji razvoj kondicije se postiže intenzitetom plivanja i treningom za razvoj mišićne sile.
Postotak anaerobnog treninga se kreće do 15-18% od ukupnog volumena treninga pri čemu

Adresa

Miroslava Krleže 81
48000 Koprivnica

telefon

+385 (0)98 184 5768
+385 (0)91 284 8778

email

plivackiklubcerine@gmail.com
pkcerine@pk-cerine.hr