Dugoročan Plan Razvoja Plivača

Dugoročan plan razvoja sportaša predstavlja proces koji započinje onog trenutka kada dječak ili djevojčica naprave prve korake u sportu, a završava onog trenutka kada se kao vrhunski sportaši oproste od bavljenja sportom.

about

Dugoročan plan razvoja sportaša je višegodišnji trenažni ciklus koji upotrebom konvencionalnih i suvremenih oblika i metoda rada, trenažnih sredstava, striktno poštujući principe biološkog rasta pojedinca, modificira, usklađuje i unapređuje bio-psiho-socijalnu strukturu mladog čovjeka.

Dugoročan plan razvoja plivača (DPRP) bavi se ostvarenjem optimalnog sustava treninga, natjecanja i oporavka tijekom karijere plivača, posebno u odnosu prema važnim godinama u razvoju adolescenata. Dugoročan plan razvoja plivača nam je potreban kako bi stvorili preduvjete za vrhunska dostignuća u plivanju. Ako se ne primjeni dugoročan razvojni plan vrlo je vjerojatno da će u ranijoj fazi karijere, s prestankom rasta i razvoja, doći do 'plafona' rezultata. Štoviše, kod nekih sportaša može doći i do regresa rezultata. Upravo to i jest razlog mnogih odustajanja od plivanja, prije nego što se sportaši približe limitu svog potencijala.

Osnovni cilj Dugoročnog plana razvoja sportaša je optimalan razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, psiholoških kapaciteta i efikasnosti kretanja.

Dugoročan plan razvoja sportaša je tipičan 10-12 godišnji proces kojim se optimiziraju fizičke, tehničke, taktičke vještine – uključujući donošenje odluka i psihološku pripremu.

Plan i program rada PK Cerine zasniva se na Dugoročnom planu razvoja sportaša i želji klupskih dužnosnika da klub okuplja zaljubljenike u plivački sport koji svojim članovima želi omogućiti da dosegnu svoje potencijale. Jedan od osnovnih ciljeva programa rada Kluba je da se član PK Cerine nauči osloniti na vlastite sposobnosti, upozna sebe i pronalazi vlastite načine prevladavanja manjih i većih neupjeha.

Svako dijete ima potrebu da ga se poštuje, da ga se hrabri i da mu se daje podrška. Djeca koja su zadovoljila potrebu za samopoštovanjem imat će motivaciju da ostvare svoje maksimalne potencijale, odnosno da se afirmiraju.

U skladu s pravilima Hrvatskog plivačkog saveza i poštujući principe Dugoročnog plana razvoja sportaša, rad Kluba organizacijski i programski je podijeljen u tri osnovna segmenta:

  1. Obuka neplivača
  2. Škola plivanja
  3. Natjecatelji
Adresa

Miroslava Krleže 81
48000 Koprivnica

telefon

+385 (0)98 184 5768
+385 (0)91 284 8778

email

plivackiklubcerine@gmail.com
pkcerine@pk-cerine.hr